BİR ÜLKE, BİR IRK, BİR UMUT

Main Article Content

Rojev Ağıt Sari

Abstract

İnsanlık tarihi geçmişten günümüze kadar, her zaman ırk ayrımına maruz kalmış ve kalmaktadır. Zaman, mekân, sahip olduğumuz bilgi, teknoloji ve eğitim seviyesi ne kadar gelişmiş olursa olsun, bu ayrımcılığın sona ermesi pek yakın görünmemektedir. Irkçı söylemlerin ve hareketlerin günümüz dünyasından çok daha yoğun olduğu bir dönemde yaşamış olan ve ırkçılığı bitirmek için verdiği mücadeleyle yaşadığı döneme damgasını vuran önemli isimlerden biri ABD’nin ünlü siyahi hukukçularından Thurgood Marshall’dır.


Marshall 2 Temmuz 1908 tarihinde Baltimore’da doğdu. Büyükbabası bir köleydi. Bir kölenin torunu olarak dünyaya gelmek yaşamını oldukça etkiledi. Ancak her türlü konuda evladına olumlu telkinlerde bulunan bir babanın varlığıyla Marshall olumlu birçok işe imza attı. Bu bağlamda yaşamının mihenk taşlarından biri haline gelen babasının doğru yönlendirmeleriyle Marshall dikkatini hukuk konulu alanlara yöneltti.  Marshall ilk olarak Lincoln Üniversitesi’nden, sonra da sınıf birincisi olarak Howard Üniversitesi Hukuk Bölümü’nden mezun oldu. Marshall avukat olduktan sonra da kendini ilerlemekten alıkoymadı ve ABD Yüksek Mahkemesinin ilk siyahi üyesi olmayı başardı. Aynı zamanda, Brown-Topeka Eğitim Kurulu Davası’nda avukat olarak ABD Yüksek Mahkemesi önünde başarılı bir savunma yaptı ve devlet okullarında ırk ayrımcılığının anayasaya aykırı olduğunu kabul ettirerek farkını ortaya koydu.


1936’da, bağışlarla ayakta duran, davalarda siyahi insanlar için ücretsiz hizmet veren National Association For The Advancement of Colored People (NAACP) (Siyahi İnsanların Gelişmesi için Ulusal Birlik) isimli dernek için çalışmaya başladı. 1940’ta aynı dernekte hukuk bürosuna geçti. Marshall, çalıştığı süre boyunca her zaman ırklar arasındaki eşitliğe dikkat çekti ve her alanda eşitliğin sağlanması için çabaladı. Onun, ABD mahkemelerinde siyah-beyaz ayrımına karşı mücadele ettiği davaları kazanmasındaki en büyük etken, inatçı ve zeki bir kişiliğe sahip olmasıydı. Bu azim ve inancın sonucunda çıktığı 32 davanın 29’unu kazandı.


...

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Sari, R. (2019). BİR ÜLKE, BİR IRK, BİR UMUT. Journal of English Language and Literature Club, 1(1), 117-118. Retrieved from https://dergi.ingilizedebiyati.net/cuidek/article/view/54
Section
Articles